Sätt på kaffet!

Trump vann. Och jag tänker på en svensk roman om Förintelsen: Vibeke Olssons Molnfri bombnatt från mitten av 90-talet. Utgiven före den svenska skulddebatten, i ett Sverige som krampaktigt lutade sig mot Neutraliteten, som om ordet i sig gav oss fria ryggar.

Att följa huvudkaraktären Hedwig, är som att läsa av var vi stod då. Hedwig är nämligen ett offer för omständigheterna. Hon går med i Hitlers ungdomsparti och bär den bruna uniformen. Visserligen håller hon inte med om allt nazisterna säger om judar, men likväl fäster hon partinålen i bröstfickan. Hon flyter med. Det går inte att klandra henne. Hon är ju bara ung. Till synes utan val.

Till synes utan skuld.
 

Sedan: En krossad illusion senare. Skulden och skammen är själva fundamentet i dagens svenska Förintelseroman (läs: Steve Sem Sandberg, Elisabeth Åsbrink mfl). Huvudkaraktärerna har faktiskt blod på fingrarna. Det svenska offret har blivit förövare. Vi vågar se det nu. Blodet stänker för öppen ridå, men i rummet mellan skuld och överlevnad sker något. Där kokas det kaffe, jagas cigaretter och lagas söndagsmiddagar. Vardagen blir fundamentet att stå på när det blåser hårt och kallt. När allt är tämligen osäkert. 

När Hedwig och hennes mor försöker navigera i ruinerna utanför dörren och i sina egna svarta tankar, dricker de ”surr”. Slang för kaffesurrogat. Det var verkligen ingen höjdare, men det påminde vagt om riktigt kaffe. Påminde vagt om det vanliga livet, som de en gång levt, innan en viss person kom till makten.  

I Sverige och i vår omvärld är ingenting längre som vanligt. Trump vann. I vindarna som blåser allt starkare från olika håll, behöver vi vindskydd. En vardag där allt är som vanligt. Vi behöver vårt kaffe, vår smartphone och gärna en ny säsong av Skam.

Lärdomen att ta av den svenska skuldprocessen och av positionsskiftet i den svenska förintelselitteraturen måste vara denna: Drick ditt kaffe med öppna ögon.  

Jessica Forsling

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln