Inte längre snäll

Snäll. Illustration: Svein Nyhus Snäll. Illustration: Svein Nyhus

Vad är en barnbok? I Snäll (2004) av Gro Dahle och Svein Nyhus är flickan Lussi  precis som hon ska. ”Skriver fint, läser i boken, nickar och ler och räcker upp handen. Fina handen.” Så tyst och stilla. Hon skriver allt rätt och riktigt. En duktig flicka är hon. Ler med vita tänder och säger aldrig ett enda knyst om hon inte får en fråga. Snäll och duktig. Och tyst. Så tyst att hon en dag försvinner in i väggen. Ingen hittar henne. Hon försöker ropa,”men orden satt fast i rösten. Och rösten satt fast i munnen. Och munnen satt fast i den glada minen.” Där sitter hon tills hon känner ett pirr i halsen. ”Ett skrik tränger fram ifrån magen. Och skriket växer sig stort i munnen. Och leendet spricker i tiotusen bitar.” Då reser hon sig upp och skriker. Hon är inte snäll längre. Inte söt. Hon far ut ur väggen och skriker så att taket skallrar: Nu får det vara nog! Och ut ur väggen kommer flicka efter flicka och Snäll blir till något mer än en saga; Lussis vilda skrik ekar av Medusas skratt och Gro Dahle skriver fram en text som förlöser både gammelfarmor och de osynliga flickorna, hon går hand i hand med Hélène Cixous, språket flödar och rösten som stiger ur kroppen går inte att hejda. Det är en barnbok. Och ett feministiskt uppror. En revolution. Läs den! 

Snill är översatt  från norska till svenska av Lotta Eklund; 
Snäll. Bokförlaget Daidalos (2008). 

Helena Öberg

Etiketter: bilderbok, feminism

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln