Då dyker Karin upp helt oväntat.

Karin Westman Berg, ur K-Special om Carl Jonas Love Almqvist. Karin Westman Berg, ur K-Special om Carl Jonas Love Almqvist.

Jag är mitt uppe i föreberedelserna inför nästa Karins Magasin när jag tar en kopp kaffe och pausar lite. Jag scrollar bland dokumentärerna på SVT Play och hittar ett K–special om Carl Jonas Love Almqvist. Jag tittar lite förstrött medan jag fortsätter att anteckna i mina papper. Och så plötsligt är hon där, mitt framför mig: Karin Westman Berg. The one and only. Karin vars namn vi lånat till vårt magasin. Feministpionjären. Litteraturprofessorn från Uppsala. Hon som tände gnistan till sextiotalets kvinnorörelse och myntade begreppet: "Gråt inte, forska!"
Inspelningen är svartvit och hon läser innantill, men hon kan sin Almqvist, hon skrev sin avhandling om hans kvinnouppfattning. Och hon ger regissören till tevedramat hon är i färd med att introducera en känga, för att han strukit ner repliker som möjligen fortfarande är för radikala, drygt etthundrafemtio år efter att de skrevs. Under den strikta ytan lyser ett spjuveraktigt leende igenom. Jag tänker att hon nog ler i sin himmel när hon ser ner på sitt magasin. Det hade varit så roligt att bjuda in henne, om inte den där lilla petitessen döden hade kommit emellan. Men nu finns hon iallafall på SVT Play. (Karin dyker upp efter 30 min). Och jag vill tro att hon är med oss nästa Karins Magasin, den 19 april då vi ska prata om Döden i bilderboken.  

Helena Öberg

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln