Är smaken en mystisk urkraft?

Stilikonen Tora Teje i filmen Erotikon. Stilikonen Tora Teje i filmen Erotikon.

Ni kanske hör till dem som tror att människan klär sig i enlighet med en mystisk naturkraft, kallad smaken? fortsatte han. Ja smaken – vad är smaken? Till tre tiondelar kanske den består av erfarenhet – till sju tiondelar av allehanda tvivelaktiga romantiska ideal. Man har sett en berömd skådespelerska i något likande – eller man har ett minne från tidigare barndomsår av någon elegant tant, som alltid hade beigefärgad spetsisättning i halsen. Man kanske tjusas av en liten, helt liten manlig anstrykning i modet – man är själv inte alls som andra kvinnor, o mycket ärligare, nästan som en karl bevars – eller av en aldrig så liten aning av baby – vad gör det, när man inte har fyllt sextio. En ung oskyldig flicka går omkring med heta önskningar att så mycket som möjligt påminna om familjen Borgia, och hon frossar i renässansbaretter, som avgjort missklär henne. Där har ni den personliga smaken."

Texten är hämtad från Karin Boyes roman Astarte (s. 10). En liten pärla som i vår har utkommit som pocket. Läs den och kom i stämning inför nästa litterära salong den 14 juni. Eller kom ändå! Modevetaren Emelie Eriksson har lovat reda ut begreppen! 

Etiketter: mode, modernism

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln