Vems Mjölk?

Ingrid Wisell lanserar snart sin nya bok Vems mjölk? (bild Jessica Forsling) Ingrid Wisell lanserar snart sin nya bok Vems mjölk? (bild Jessica Forsling)

I april är Ingrid Wisell gäst i Karins Magasin. Ingrid är författare, journalist och aktiv i veganrörelsen i Västerås. I morgon, lördag 17 februari, är det releasefest för hennes barnbok "Vems mjölk?". 

Berätta vem är du?
Jag gillar att utforska saker, utmana mig själv. Har nyligen börjat träna och springa en del, något jag inte gjort förut. Jag är med och ordnar Vegfest (en växtbaserad mat och musikfestival). Jag satsar på att skriva fler böcker i Liv-serien: Liv och grävlingen, Liv och fisken, Liv och fågeln, och Liv och maskarna är färdigskrivna och halvvägs bildsatta.
 
Hur länge har du varit vegan och varför blev du det?
I två år har jag varit vegan. Och det blev jag efter att ha varit vegetarian sedan jag var sexton år. När jag förstod att djuren lider även i mjölk och äggindustrin så var steget nödvändigt, nyttigt och naturligt.

Hur fick du idén till boken?
Min vän Linn och jag spånade på bokidéer efter att vi gjort Giovanni giraff och Ella elefant, en barnbok som vi gav ut själva och sålde slut på 2016.
 
Hur har du gått tillväga när du gjort den?
Jag har målat djur som ammar, och haft temat att ifrågasätta varför vi väljer att dricka just komjölk, och inte annan mjölk.
 
Vad är ditt syfte med boken?
En tankeställare om att kons mjölk är för kalven, lika mycket som fladdermusens mjölk är för dennes unge. En faktabok om olika sorters mjölk.
 
Vad har du fått för reaktioner av dina och andras barn?
Glada. Det mest upprörande i boken verkar inte vara att Liv väljer växtbaserad mjölk istället för komjölk. Utan att mamman har banan på pizzan! Det har skrivits om det i vegangrupper både i London och Toronto. Så det är inte ok någonstans i världen verkar det som.

Vad kommer hända på releasefesten?
Eftersom jag fyller år också samma dag som boken släpps och vernissaget är på Culturen så är det en fest för alla tre saker kan man säga. Karaoke är väl det som händer, om vi får till utrustningen.

Några snabba...
Din härligaste läsupplevelse? Anne på Grönkulla. De läste jag, hela serien, som barn. Och igen när jag var gravid.
 
Din svåraste läsupplevelse? Silverfisken. Efter att ha läst den skrev vi papper på vilka som ska adoptera våra barn om vi båda dör samtidigt. För att vara säkra på att de inte hamna i sånt fosterhemshelvete.
 
Läser just nu? Magnus Lintons bok Veganerna läser jag just nu, en mycket intressant blandning av fakta-, litterär- och reportagebok.
 
 
Namn: Ingrid Wisell.
Ålder: 39. 
Bor: I mormors gamla hus. 
Familj: Man och två barn. 
Gör: Helst, målar och skriver. 
Bakgrund: Magisterexamen i konst och litteratur, tar journalistexamen i vår. Arbetat som lärare och journalist.
Aktuell: Publicering av första barnboken i serien om Liv. "Vems mjölk?" om olika sorters mjölk.


JESSICA FORSLING

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

-

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln