Försvinnande poesi

Timmen innan parkförvaltningen anlände. (foto: Clark Lunberry)
Timmen innan parkförvaltningen anlände. (foto: Clark Lunberry)
Clark Lunberry visar de försvunna orden. Clark Lunberry visar de försvunna orden.

Den amerikanske poeten Clark Lunberry utmanar poesins gränser genom att publicera sina dikter flytande på vattnet.
Nu är han på besök i Sverige och jag har fått en inbjudan till invigningen av hans senaste verk, "Writing on water", en installation på Svandammen i Uppsala. Poeten sitter på en bänk tillsammans med arrangören. Installationen finns inte kvar, den är bortstädad av parkförvaltningen. Istället berättar Lunberry om hur han ägnat en hel dag åt att placera de flytande raderna på vattnet. DisAppering World. Försvinnande. Och nu är allt borta. Allt som återstår är en blank vattenyta. Och minnet av det som nyss var där.
Även utställningskatalogerna som legat utplacerade, en på varje bänk, är borta. Men Lunberry har en katalog kvar och han bläddrar och berättar, om namnet Lunberry som en gång var namnet Lundberg. Om alla dessa människor som utvandrade från Sverige. De försvunna bröderna, systrarna, grannarna och kusinerna som sålde allt de hade för att ha råd att resa över havet och aldrig komma tillbaka. Förrän nu. Han är en rest av de försvunna. Orden på dammen är borta. Har de ens funnits? 

HELENA ÖBERG

Clark Lunberry är verksam vid the University of North Florida, i Jacksonville, Florida och har publicerat flera böcker om poesi, tid och minne. Läs mer här. 
Parkförvaltning gav verket på temat försvinnande en ny innebörd. Se inslaget på SVT Kulturnyheterna. 
 

Etiketter: #poesi #clarklunberry

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln