Karin Westman Berg.

Karin Westman Berg - en av de tändande gnistorna till 1960-talets kvinnorörelse i Sverige.
Karin Westman Berg - en av de tändande gnistorna till 1960-talets kvinnorörelse i Sverige.

En blogg, ett samtal och en litterär salong.

Under 1800-talet tillhörde det offentliga livet männen. En kvinna kunde varken rösta eller använda sina pengar som hon ville. Än mindre skriva annat än privata brev. Men några gjorde det ändå, i synnerhet de ogifta och välbeställda. Några under eget namn, de allra flesta under pseudonym, för att inte orsaka skandal. Men inom hemmets väggar kunde de göra sina röster hörda och den litterära salongen blev en mötesplats för samtal, uppläsningar och ibland sång och musik. För den lilla kretsen privligerade som hade råd att bilda sig vill säga.
Idag är bildningen fri. Ordet är fritt. Och alla svenska medborgare som fyllt 18 år – både män och kvinnor – är myndiga och får rösta.
Det är en frihet som inte är självklar. Därför behövs Karins Magasin. En litterär salong. Ett samtal i samtiden. 

Vi som står bakom Karins Magasin är:

Helena Öberg, författare och litteraturvetare, aktuell med bildromanen Kattvinden, tillsammans med Kristin Lidström. Nominerad till Augustpriset 2015 i kategorin Årets svenska barn och ungdomsbok för sin bok Din tur, Adrian. Tidigare konstnärligt ansvarig vid Linnéuniversitetets kurs Att skriva barn– och ungdomslitteratur. 

Hanna Eklund, journalist och litteraturvetare, som uppmärksammats för sina grävande reportage för SVT Västmanland, bland annat för sin granskning av Jehovas vittnen och om privata vårdcentraler som gräver guld som blev nominerad till Guldspaden 2011. Sedan juni 2018 driver hon Galleri Lövåsen.  

Jessica Forsling, har en bakgrund som journalist på Expressen och Aftonbladet samt som kulturarrangör och litteraturstudent i Västerås. Frilansjournalist och psykologistudent. Just nu är hon mammaledig och tar hand om Annie, som kom till världen på midsommarafton 2018. 

Medgrundade är också Jenny Shihumi som nu studerar vid Långholmens folkhögskola och skriver poesi. 


KONTAKT
Presskontakt Jessica Forsling
karinsredaktion@gmail.com
Tel: 070 740 66 36  

Här hittar du våra tidigare litterära salonger. Aktuellt program publiceras  i kalendariet.

Våra litterära salonger.

13 augusti 2018. Galleri K, Västerås.

Sara Lundberg inledde hösten.

Det vara mer än fullsatt på Galleri K när Augustprisvinnaren Sara Lundberg inledde hösten. Ett samtal om skapandets villkor utifrån boken "Fågeln i mig flyger vart den vill", som är inspirerad av Berta Hanssons konstnärsskap. 

3 april 2018.

Samtal inför premiären.

Möjligen ligger hon illa till nu, Astrid Menasanch Tobieson. Tisdagen den 3 april slog hon sig ner i vår gula soffa och pratade om teater, poesi och politik. Hon står med ena foten i den svenska kulturen och den andra i den spanska. Där är färgen gult förbjuden och det finns lagar som reglerar alla former av uppror, från att samlas på gatan till att spela dockteater. Nu har Astrid fått i uppdrag att skapa eurpoas vassaste teater. Den är politisk, poetisk och djupt mänsklig. Blommassakern. På Västmanlands Teater.  Premiär fredagen den 6 april.Regissören och dramatikern Astrid Menasanch Tobieson har fått i uppdrag av Västmanlands teater och teaterchefen Niklas Hjulström att skapa europas vassaste teater. Tre dagar innan premiären på Blommassakern, direkt från första genomdragningen gästade hon ett välbesökt Karins Magasin. 

Som vanligt lottade vi ut fantastiska böcker, denna gång inköpta hos Myrorna.
Som vanligt lottade vi ut fantastiska böcker, denna gång inköpta hos Myrorna.

8 mars 2018.

Vi firar ett år!

7 mars 2018.

Förfest med tina Wilhelmsson.

13 december 2017.

Samtal med biskop Mikael Mogren.

En kväll om samtalet bortom pratet. Böcker till signeringspris.
Karins Magasin, Luciadagen den 13 oktober, kl. 19:00-20:30.
Klubb19, Slottsgatan 19, Västerås
Entré 50 kr, studenter 20 kr. Alla är välkomna.

24 oktober 2017

Solja Krapu - om bokmarknad och drömmar.

Går du omkring och drömmer om att bli författare? Solja slutade drömma. Hon skaffade barnvakt, tog ledigt från jobbet, reste 60 mil och var med i svenska mästerskapen i Poetry Slam. Hon vann inte den gången, men hon fick åka på sin första turné och idag har hon flera SM-titlar bakom sig, ett antal diktsamlingar, romaner och barnböcker. Dessutom är hon en uppskattad och återkommande krönikör i radions Tankar för dagen och ICA Kuriren.
I höst är hon aktuell med en ny bok om Westins bageri och café. Första delen toppade listan hos Storytel, det digitala ljudboksförlaget som förra året köpte upp Norstedts förlag och som nu expanderar över hela världen. Den digitala utgivningen vänder upp och ner på bokbranschen och ändrar läsarnas beteenden. Men den skapar också en ny sorts författare. Solja är en av pionjärerna även här, hon skriver på beställning, berättelser som i första hand ska lyssnas på. 
Går det att skapa fritt på beställning? Hur hittar man modet att skapa? Det och många andra frågor hoppas vi att Solja ger svar på när hon gästar Karins Magasin och vår litterära salong. Och så givetvis uppläsning och bubbel i glasen. Böcker till signeringspris. Välkommen!
Vi tror på ett mycket spännande och inspirerande samtal, och vi hoppas att du vill delta! Vi tar en avgift på 50 kronor. Studenter 20 kronor. Vi tar både kontanter och swish. Ta gärna med en vän!
Välkommen till Karins magasin, 24 oktober kl 19:00 - 20:30. Klubb19, Slottsgatan 19 i Västerås. Alla är välkomna. Ingen föranmälan.

27 september 2017.

De sista fångarna på Alcatraz.

Jon Forsling har träffat några av USAs värsta brottslingar. En del av dem kallar honom vän. Någon blev förbannad och bad honom dra åt helvete.
Hur rädd är du nu?

– Han är ju ändå över 90 år, så jag får hoppas att han inte har orken att skicka mig till något varmare ställe, säger Jon.
Anledningen till mötet med den mörka sidan är en fascination, eller besatthet, som han själv uttrycker det i sin nyutgivna bok. Den startade med ett besök på världens mest ökända fängelse, som berörde den då elvaårige Jon på ett helt annat sätt än övriga familjen:
 
Alcatraz förblev min hemlighet. Med åren växte mitt intresse för ön till en passion. Sedan, en besatthet. Jag skrev noveller och sånger om de tragiska fångar som försökte fly men misslyckades. Tillsammans med min kompis Henke började jag karva ett hål i cementväggen på en toalett i högstadieskolan i Östervåla för att återskapa Frank Morris och bröderna Anglins berömda flykt från 1962 (vi kom inte så långt som de gjorde). 
Genom boken Alcatraz – De sista fångarnas berättelser från världens mest ökända fängelse säger sig Jon vilja avmystifiera bilden av det grymma och omänskliga Hellcatraz, som medier och spelfilmer fört fram. Samtidigt skriver han att han själv, mot bättre vetande, har lättare för att sympatisera med frihetsberövade än med lagens långa arm och de fångvakter han också har intervjuat. Han undrar själv över anledningen till att ön inte vill släppa taget om honom och skriver att den kanske har blivit symbol för en känsla av förvirring, ensamhet och isolering. 
 
På onsdag 27 september, kl 19, Slottsgatan 19 i Västerås, får vi träffa Jon i ett samtal med Hanna Eklund om vilken relation han egentligen har till mördare, bankrånare och våldtäktsmän, hur skrivandet av boken har förändrat honom, om han tycker sig ha lyckats avmystifiera Alcatraz och om han fortfarande känner sig fången, eller har blivit befriad. Välkommen då!

14 juni 2017

Kärlek och Mode i Karin Boyes Astarte

Mode handlar om så mycket mer än kläder. Modevetaren Emelie Eriksson gästade vår Litterära salong och berättat om Karin Boyes debutroman Astarte, hur mode, tyger och spetsar är en del av moderniteten. 

Den 17 maj 2017.

En norsk skam kväll.

Vi firade Norges nationaldag med en skamlig kväll. Skam - samtidsfenomenet som är så mycket mer än ännu en ungdomsserie. Hanna Eklund redde ut begreppen. Kvällens gäst Kirsti Gjellan berättade om hur en norsk nationaldag ska firas. Och pratade den utlovade norskan. Och som vanligt; mingel, bubbel och boklotteri. 

Den 19 april 2017

Döden i Bilderboken

Tack alla som besökte vår litterära salong "Döden i bilderboken" där Helena Öberg tog avstamp i Kitty Crowthers Lilla döden hälsar på och Hanna Eklund läste dikter.

Och speciellt tack till VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius som gästade oss denna gång och hjälpte oss att fördjupa samtalet utifrån sin masteruppsats i filosofi.
Vilket samtal vi förde tillsammans! Om livet och döden, bilderboken, symboler och religion. 
Kanske är det så att genom att stanna upp och samtala en stund om döden och delge varandra våra erfarenheter och tankar så lär vi oss någonting om att leva. 

Bild av Kitty Crowther ur "Annie från sjön". Bild av Kitty Crowther ur "Annie från sjön".

Hur pratar vi egentligen med varandra och våra barn om det enda som vi vet med säkerhet; att vi alla en gång kommer att dö? Helena Öberg tar avstamp i Kitty Crowthers bilderböcker och visar hur bilderna kan vara en väg till delaktighet och ett fördjupat samtal.
Gäst är Erik Jersenius, kulturredaktör på VLT, som skrivit sin masteruppsats i filosofi om barns fria lek. Vad tillåts barn att uttrycka? 
Var inte rädd. Gråt inte. Forska! 
Välkommen till litterär salong och ett samtal i samtiden.

Karins magasin. En litterär salong.
Den 19 april. Alltid klockan kl 19, Klubb19, Slottsgatan 19, Västerås.
Entré: 50 kr (studerande 20 kr). Biljetter i dörren.
Välkommen!

TRUMPS TWITTER

PrEMIÄR! DEN 8 mars 2017

Välkommen på releasemingel! På internationella kvinnodagen sjösätter vi Karins magasin. Klubb 19 Västerås. Hanna Eklund som just nu skriver sin magisteruppsats om Trumps twitterkonto ur ett kvinno - och litteraturperspektiv håller i rodret. Journalisten, författaren och USA-kännaren Jon Forsling bidrar med en historisk fördjupning. Vi kommer också presentera vårens program och avsätta tid för härligt minglande. Inträde: 100 kronor ordinarie, 50 kronor ungdomar från 15-26 år och studenter. Har en inte råd så går det bra att komma ändå! Kulturintresset ska styra framför storlek på plånboken. Det bjuds på dryck och snacks och en varm stämning!

Beställ vårt nyhetsbrev.

Vi verkar i Karin Westman Bergs anda.

En pionjär och inspiratör.
När vi träffades på Mälardalens högskola befann vi oss bokstavligen ovanpå Karins Magasin. Eller rättare sagt Karin Westman Bergs boksamling, som är placerad i ett magasin under högskolans bibliotek. Vi hittade henne av en slump när bibliotekarierna pilade ner i källaren och kom tillbaka med böcker utan biblioteksbindning, stämplade med Karin Westman Bergs samling. Ibland låg det instuckna brev i en bok. Eller en tacksam och personlig dedikation från författaren till "vännen Karin". Vi blev givetvis nyfikna, vem var hon denna Karin? Då kände ingen av oss till henne - hon som själv hade ägnat sig åt att lyfta fram de glömda kvinnorna hade fallit i glömska.

Men nu är det dags att lyfta fram henne i ljuset: Karin Westman Berg (1914 - 1997) var en pionjär. Hon var universitetslektor  i Uppsala och verksam i Fredrika Bremerförbundet. Hon startade Kvinnoforskningsseminariet, (som inte var fint nog för universitetet utan höll till vid Kursverksamheten). Hon blev en internationellt känd forskare och initierade 1975 den första kvinnohistoriska konferensen. Eftersom inget skandinaviskt universitet ville ta emot konferensen hölls den i Holland. Vid sin pensionering utnämndes hon professor i litteraturvetenskap. Och nu har vi lånat hennes namn till vår litterära salong Karins Magasin.
(läs mer om Karin på nyaidun.se)

Har du egna minnen av Karin Westman Berg?
Karin var under åren aktiv i en rad sammanhang. Har du egna minnen som du vill dela med dig av, skriv några rader i gästboken nedan så publicerar vi dem här på hemsidan. Du kan publicera dig med valfri signatur. 

 • Henrik Zetterberg • 25 oktober 2017 10:03:08

  Hej,

  Henrik heter jag. Jag jobbar som kommunikatör för Begravningsverksamheten i Uppsala och skapar för tillfället en hemsida som presenterar kulturhistoriskt intressanta personer som är gravsatta på Gamla kyrkogården i Uppsala.

  Karin Westman Berg är en av dem och därför undrar jag angående fotografier av henne. Jag vill ödmjukt fråga om ni har något fotografi som jag får använda, med hänvisning naturligtvis.

  Sidan i fråga hittar ni här: https://kulturpersoner.uppsalakyrkogardar.se

  Tack på förhand, vänligen,
  Henrik
Astrid Menasanch Tobieson och Helena Öberg Astrid Menasanch Tobieson och Helena Öberg
Så här glada var vi premiärdagen, från vänster Hanna Eklund, Helena Öberg och Jessica Forsling
Så här glada var vi premiärdagen, från vänster Hanna Eklund, Helena Öberg och Jessica Forsling
Christina Jonsson jublade när hon vann ett exemplar av Astarte. Christina Jonsson jublade när hon vann ett exemplar av Astarte.
Ziggy Lampa hade turen på sin sida när han kom för att lyssna på Emelie Eriksson.
Ziggy Lampa hade turen på sin sida när han kom för att lyssna på Emelie Eriksson.